top of page
Innovasjonsstrategi

Innovasjonsstrategi

dreamstime_xl_2496332.jpg

En god innovasjonsstrategi skal peke ut hvilken vei dere må gå for å svare på fremtidige utfordringer og muligheter på en god måte for foretaket.

 

Strategien skal videre reflektere foretakets ambisjonsnivå og skissere en plan for både radikal innovasjon og stegvis innovasjon. Den må rett og slett utløse riktig energi i riktig retning med de riktige virkemidlene.

Dere kan bli ett av de få selskapene som gjør dette riktig

For å bli et godt og dynamisk arbeidsverktøy for ledelsen og de ansatte, må innovasjonsstrategien beskrive og sette fokus på de områdene all innovasjonsinnsats skal rettes inn mot for å gi løpende porteføljestyring.

 

Strategien må også løfte frem, og prioritere, de tiltakene som må gjennomføres for å videreutvikle foretakets ferdigheter og en styringsmodell for innovasjon. Svært få selskaper i Norge har inkludert dette i sin innovasjonsstrategi. De som har det, viser en nesten oppsiktsvekkende fremtidsrettet tilstedeværelse og, uten unntak, solide resultater.

Kort oppsummert skal en god innovasjonsstrategi innfri på følgende fem punkter:

  • Ha tydelige målsettinger og en styringsmodell

  • Utfordre oppleste sannheter

  • Være kortfattet.

  • Fungere som en tydelig veileder og peke ut retning og konsekvens

  • Ha operativ nytteverdi for ledelse og medarbeiderne

Det er viktig at strategien revideres fortløpende i takt med ny viten i foretaket. Den må derfor egne seg til å ligge på bordet til styret og ledergruppen med jevne mellomrom.

Vil du ha et offensivt arbeidsverktøy for innovasjon som kan gi deg raskere og bedre resultater, bistår vi deg med å utvikle det.

Innovasjonskapasitet

dreamstime_xl_3304657.jpg
Innovasjonskapasitet

Vi har utviklet et verktøy, som med stor treffsikkerhet analyserer hvilket potensiale for innovasjon som allerede ligger i ditt foretak. Analysen gjennomføres på ca. 20 minutter og krever svært lite ressurser.

 

Gjennom analysen finner vi frem til hva som fungerer godt, og hva som med fordel kan følges opp for å øke kapasiteten for innovasjon og dermed forbedre resultatene i foretaket. Testen gir også anbefalinger når det gjelder å prioritere rekkefølgen og hvordan komme raskt i gang.

Den belyser følgende operative områder knyttet til innovasjon:

Marked / brukerforankring

I hvor stor grad utnytter foretaket innovasjonsmetoder som møter nye brukerbehov og markedsutfordringer med større treffsikkerhet?

Innovasjonskultur og organisering

Finns det konkrete hindringer for innovasjon innad i organisasjonen og kan de fjernes eller reduseres?

 

Eierskap og ledelse

I hvor stor grad er det enighet om innovasjons-retning, ambisjonsnivå og konsekvens og i hvor stor grad lar dette seg kombinere med sikring av daglig drift?

 

Innovasjonsrammeverk / verdikjede

Finns det uønskete flaskehalser, siloer, eller risiko/kvalitetsbrist i arbeidsprosessene fra idé - til   marked som kan fjernes eller reduseres?

Innovasjonsstrategi

I hvor stor grad har foretaket en tydelig innovasjonsstrategi som peker ut retning og konsekvens mot ønsket resultat og posisjon i fremtiden?

Analysen utføres digitalt. Den er tilpasset store og små foretak og kommer i én versjon for private og én for offentlige foretak.


Uansett hvilket ambisjonsnivå du og ditt foretak har, vil denne øvelsen avdekke hvor ikke utnyttede potensialer i foretaket fins. Underlaget vil være objektivt og faktabasert. Det vil raskt kunne omgjøres til umiddelbar handling eller den kan brukes som underlag for en offensiv innovasjonsstrategi.

Strategisk rekruttering

Strategisk rekruttering

dreamstime_xl_11595922.jpg

Et analyseverktøy som raskt avdekker nye muligheter for å styrke foretakets innovasjonskraft - og som krever svært lite ressurser.

Avhengig av hvilke utfordringer dere opplever utenfra, foretakets ambisjonsnivå, bransje, størrelse og ressurser, vil tilgangen til relevant innovasjonskompetanse alltid være et strategisk kritisk innsatsområde.

 

Hvilke roller som skal bekles vil avhenge av disse forholdene. Mange opplever usikkerhet når det gjelder å velge riktig person til riktig rolle gjennom intern, eller ekstern rekruttering.

Slik kan vi hjelpe deg med rekrutteringen

Vi i Banevei har spesialisert oss på rekruttering innenfor innovasjonfeltet, ved å koble sammen følgende to satsningsområder:

  • Solid praktisk erfaring med innovasjon og innovasjonsledelse på alle nivåer, fra toppleder til prosjektleder, i både privat og offentlig sektor.

  • Solid praktisk erfaring med rekruttering, Executive Search og leder/ organisasjonsutvikling på alle nivåer i privat og offentlig sektor.
     

Dette gjør oss i stand til å utfordre og stille de riktige faglige spørsmålene for å sikre en god beskrivelse av stillingene og riktig kravspesifikasjon for kandidatene.

 

 

Derfor kan du være trygg når du bruker oss

Kompetansen vi har på innovasjon, sikrer også at vi raskt forstår dine faglige krav til nye stillinger innenfor området. Samarbeidet gir deg også trygghet når det gjelder å vurdere og å anbefale de beste kandidatene, både basert på innovasjonsfaglige og menneskelige kriterier.

Selve grunnmuren i arbeidet vårt, er godt innarbeidede prosedyrer og sertifiserte verktøy for en god rekrutteringsprosess, uansett hvordan du ønsker å markedsføre stillingene. Kompetansen vår er utviklet over mange tiår med vellykkede rekrutteringsprosjekter.

 

 

Funn av kandidater på uventede steder

Vi evaluerer også internt personell når det gjelder rekruttering for innovasjon. Ofte finner vi sterke talenter i foretakets etablerte organisasjon, noen ganger på uventede steder. Kanskje er det dermed ikke nødvendig å søke eksternt i det hele tatt.

Andre ganger er det nødvendig å omorganisere bemanningen gjennom interne rokkeringer eller eksterne løsninger, uten nødvendigvis å øke samlet bemanning. Vi støtter foretaket ditt under slike prosesser og er forberedt på å bistå med håndtering av dilemmaer som kan oppstå.

Kontakt oss for en prat om rekrutteringsbehovet ditt, uansett stillingsnivå. Vi kan bistå deg i å finne, vurdere og anbefale de beste kandidatene, både basert på innovasjonsfaglige og menneskelige kriterier.

Innovasjonsledelse

Innovasjonsledelse
dreamstime_xl_6906245.jpg

Hvordan kan dere lykkes med å kombinere daglig styring av kjernevirksomheten i foretaket med fremtidsrettet eksperimentering?

Det er absolutt mulig å ha fullt trykk i kjernevirksomheten, samtidig som dere dyrker frem nye metoder for fremtidsrettet eksperimentering. Det som skal til er noen helt bevisste og operasjonelle grep fra toppledelsen.

 

I denne sammenhengen, og avhengig av foretakets størrelse og misjon, vil ledelsesansvaret for dette ligge på henholdsvis eier/ oppdragsgiver/ styre, daglig leder, og ledergruppen. Herfra utløses riktig energi, i riktig retning, med de riktige virkemidlene.

Hva er god nok?

Hvor mye fokus må ledelsen ha på denne kombinasjonen, for å oppnå god nok innovasjonskapasitet i foretaket – og hva er egentlig «god nok» i denne sammenheng?

 

Vi hjelper dere med å finne svar på disse spørsmålene. Blant annet bistår vi med å operasjonalisere følgende temaer knyttet til innovasjon:

 

  • Hvordan skape en felles agenda for ledelsen når det gjelder innovasjon og bestemme ønsket grad av samhandling og dedikert ansvar innad i gruppen?

  • Hvordan skape en felles forståelse av ambisjonsnivået og retning for foretakets innovasjonsinnsats?

  • Hvordan tydeliggjøre kritiske suksessfaktorer, inklusive finansiering og resultatmål?

  • Hvordan skape en hensiktsmessig oppfølgingsform mellom foretakets ledelse og styre/ eier/ oppdragsgiver?

Med vår bakgrunn kan vi dessuten bistå toppledelsen med mer!

I mange år har vi håndtert en rekke krevende omstillinger i næringslivet, vi har vært henholdsvis styreleder, CEO, konserndirektør og mellomleder i ulike bransjer.

Dette, sammen med like lang erfaring med Executive coaching innenfor privat og offentlig sektor i Norge og Sverige, gjør at vi også gjerne påtar oss oppgaver som:

 

  • Samtalepartner for CEO knyttet til endringsledelse og innovasjon.

  • Mentor/ rådgiver for samhandling i ledergrupper.

Å kombinere daglig drift av kjernevirksomheten med fremtidsrettet eksperimentering i disse usikre tidene er krevende, men uhyre viktig. Vi kan gi deg aktiv bistand slik at du lykkes med begge deler - samtidig.

Innovasjonskultur

Innovasjonskultur

dreamstime_xl_6622770.jpg

Begrepene som er knyttet til innovasjon, er mange og ofte diffuse. Innovasjon er først og fremst et fagområde, med egne virkemidler.

 

Drivverket man trenger innenfor dette fagområdet, er ikke nødvendigvis det samme drivverket som benyttes i den daglige driften.

Se hva vi kan bidra med
 

Vi i Banevei har lang trening i å finne og benytte riktige virkemidler. Et viktig skille for oss, går mellom de virkemidlene som kan gi raske gevinster, og de som krever mer tålmodig implementering, tilpasset foretakets særpreg og behov.

 

Blant annet kan vi bistå med konkrete avklaringer, og vi kan etablere egnede utviklingsløp innenfor følgende fem innovasjonstemaer:

  • Åpen innovasjon; et innovasjons-ecosystem som åpner opp for å utnytte en kombinasjon av interne og eksterne krefter/ kompetansemiljøer.

  • Operative ledelsesverktøy rettet mot så vel bygging av innovasjonskultur, som resultatdrevet porteføljestyring og prosesstyring.

  • Verktøykasse med mål og måleverktøy, pluss intensiver som fremmer disse målene.

  • Kompetanseheving på innovasjonsmetoder som øker innovasjonshøyden og treffsikkerheten, gjennom tverrfaglig jobbing og økt brukerinnsikt.

  • System som sikrer at økt kompetanse og læringseffekter forblir i organisasjonen og kan gjenbrukes senere, uavhengig av enkeltpersoner.

Vi bistår deg med å smøre de riktige hjulene i innovasjonsdrivverket, tilpasset din situasjon.

Innovasjonsferdigheter

Innovasjonsferdigheter

dreamstime_xl_8229108.jpg

Dagens brukere er et langt mer «bevegelig mål» enn tidligere. Samfunnstrender som økt digitalisering, klimafokus, globalisering, pandemier og raske endringer i demografi, setter norske foretaks kompetanse om brukerne på helt nye prøver. Her er det mulig å bomme stygt, både i privat og offentlig sektor.

 

Stadig flere ledere innser derfor behovet for å bringe brukerne inn i innovasjonsarbeidet på helt nye måter. Du kan for eksempel benytte Systematiske Behovsstudier, Design-thinking prosesser, Designdrevet innovasjon, Lean eller liknende metoder.

Men, hvordan tilnærmer du deg dette i praksis, på enklest mulig måte, med maksimal effekt?

Vi hjelper deg blant annet med svarene på følgende spørsmål:

 

  • Hvilke prosesser og metoder passer til hvilke type innovasjonsprosesser og utfordringsområder?

  • Hvordan kan ditt foretak få mest for pengene i en brukerdrevet innovasjonsprosess og unngå fallgruver?

  • Hvilke metoder passer best til radikal innovasjon?

  • Hvordan beskriver du et oppdrag og velger riktig leverandør og fremdriftsplan?

I Banevei har vi innsikt fra hundrevis av brukerstyrte innovasjonsprosjekter, både i privat og offentlig sektor. Vi kan derfor raskt gi deg gode svar på hva som vil virke best i ditt foretak og vi kan gjerne assistere deg underveis i konkrete prosjekter om du har behov for det.

Ta en uforpliktende prat med en av oss.
La oss vurdere dine muligheter og utfordringer.

bottom of page